HİZMETLERİMİZ

VERGİ PLANLAMASI :

Şirketlerin yaptığı yatırımlar, yatırımın bölgesi, kullanılmayan istisnalar, dikkate alınmayan teşvik sistemi ve benzeri kanuni haklar, KDV iade sistemi vergi planlamasının konusunu oluşturmaktadır.

 

ONAT DENETİM mükelleflerin vergisel yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi için gerekli önlemleri alır ve vergi planlaması ile ödenecek vergiyi kanuni imkanlar çerçevesinde en aza indirilmesi için önerilerde bulunur.

 

ULUSLARARASI VERGİLENDİRME :

Şirketler uluslararası işlemlerinde "Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarını" dikkate almak ve ödemeleri gereken vergiyi detaylı şekilde planlamak zorundadır.

 

ONAT DENETİM ilgili ülkenin vergi sistemi ile Türk Vergi Sistemi arasındaki bağlantıyı tespit ederek en uygun vergi yapılanmasını şirketlere önerir.

 

TASDİK HİZMETLERİ :

Sermaye Ödeme Tespiti,

 

Sermayeye ilave edilecek ortak alacaklarının tespiti,

 

Dağıtılmayan Geçmiş yıl kârlarının tespiti,

 

549 Özel Fonlar Hesabının Sermayeye Eklenmesi tespiti,

 

Enflasyon Düzeltmesinde Öz Sermaye Kalemlerine ait olumlu farkların sermayeye ilave tasdik raporu,

 

3568 Sayılı yasa ve Vergi Usul Kanunu gereğince tasdik kapsamına alınan ve/veya alınacak diğer tasdik işlemleri,

 

KDV İADESİ :

KDV sistemi farklı oranları ve istisnaları ile çoğu zaman işletmelerin üzerinde büyük bir yük bırakan ve işletmenin finansmanını etkileyen bir vergi olabilmektedir. İstisnalar ve oranların farklılaştırmasından kaynaklı doğan bu yükün işletme üzerinde kalmasını önlemek amacıyla kanunda KDV’nin mükelleflere iade edilmesi uygulaması mevcuttur.

KDV İade Sisteminin kötüye kullanılması ve yapılan hilelerin önüne geçilmesi amacıyla bakanlıkça dizayn edilen sistem oldukça karmaşık hale gelmiştir.

 

ONAT DENETİM firmaların yapılarını ve kayıt sistemlerini KDV iade sistemine uygun hale getirmek için analiz eder, vergi ve muhasebe sistemini bu amaca uygun revize eder. KDV iade sürecinde, şirketlerin iade tutarlarının tespitini ve analitik incelemeleri düzenler.

 

VERGİ İNCELEMELERİ :

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi 2000 li yılların başında kullanmaya başladığı programlar ile Mali Veri Akışını dijitalleştirerek şekillendirdi ve neredeyse tüm mali hayat elektronik ortama aktarıldı. Yazılımlar ile inceleme yapılacak mükellef seçimi otomatik yapılmaya başlandı. Denetim elemanları program algoritmalarını etkin şekilde kullanarak çoğu zaman defter ve evrak görmeye gerek kalmadan veri ambarındaki bilgileri kullanarak inceleme yapmaya başladılar.

İnceleme Süreci

Veri toplama ve İspatlama

Hukuka Uygunluk

Rapora Bağlanma

Uzlaşma

Vergi Davaları   şeklindedir.

 

 

Vergi İnceleme Refakati : 

Türkiye’de Vergi Müfettişleri zorlu sınavlar ile özenle seçilmiş, iyi eğitim almış, yetişmiş ve konularına hâkim kişilerdir. Bu nedenle denetimlerde aynı güç dengesinin kurulabilmesi için, eski bir vergi denetçisinin incelemeye eşlik etmesini sağlamak sağlıklı bir vergi inceleme sürecinin temel kuralıdır.

 

Bu süreçte ONAT DENETİM olarak vergi denetimlerinin her aşamasında Kamuda Denetçi unvanı almış ve defalarca vergi incelemesi yapmış çözüm ortağımız denetçiler ile denetime eşlik edilerek mükellef hakları korunur, inceleme sürecinde durum periyodik olarak raporlanır ve muhtemel sonuçlar hakkında detaylı bilgi verilir. 

 

Vergi İnceleme Raporu Değerlendirme Komisyonu : 

Vergi Müfettişleri tarafından yazılan raporların konusunda yetkin avukatlar tarafından değerlendirilmesi yönünde sunulan hizmetimizdir.

Bu hizmet ile inceleme usul ve esas açısından değerlendirilerek raporun zayıf ve kuvvetli yönleri analiz edilir. Sonuç değerlendirilerek uzlaşılması veya mahkeme sürecine girilmesi konusunda görüş bildirilir.

 

Vergi Uyuşmazlıkları ve Mahkeme Savunmaları : 

Vergi mahkemelerine başvuru süreye bağlıdır ve sürenin aşılması hak düşürücü sebeptir. Vergi uyuşmazlıkları veri mahkemelerinde başlayıp, Bölge İdare Mahkemeleri ve Danıştay’da sona eren uzun bir süreçtir.

Mahkeme için savunma hazırlanırken, vergisel olayın tarihsel gelişimi, kanunun lafzı, ruhu, gerekçesi, idarenin o olaya ilişkin uygulamaları ve verilen görüşler ayrı ayrı kritik önemdedir. Yargı içtihatları ve daha önce verilmiş bulunan mahkeme kararlarına hâkimiyet önem arz etmektedir.

 

ONAT DENETİM vergi davalarında kendini ispatlamış ve bilinen vergi danışmanları ve hukukçular ile ekip olarak çalışmaktadır. Dosyaya özel savunma hazırlanarak uyuşmazlık konusundaki iddialar ve ilgili deliller ekip tarafından tespit edilir, tartışılır ve savunma hazırlığı yapılır. Son aşamada tüm çalışma tekrar gözden geçirilerek tüm ekibin onayı ile savunma hazırlanır.

 

 

DENETİM : 

Denetim bir işletmenin ekonomik faaliyetlerine ve olaylarına ilişkin açıklanan bilgilerin önceden belirlenmiş ölçütlere uygunluğunu belirtmek ve raporlamak amacıyla bu ekonomik faaliyetlere ve olaylara ilişkin bilgilerle ilgili kanıtların tarafsızca toplanması, değerlenmesi ve sonucunun bilgi kullanıcılarına raporlanmasıdır.

Denetimin Özellikleri:

- Denetim, belli bir ekonomik birime ve bir döneme ait bilgileri kapsar.
- Denetim bir süreçtir.
- Denetim, bilgilerin doğruluğu ya da ne kadar güvenilir olduğu ile ilgilenir.
- Denetim, bir karşılaştırma eylemidir.
- Denetim, kanıt toplama ve değerlendirme eylemidir.
- Denetim uzman ve bağımsız bir kişi tarafından yapılır.
- Denetim çalışmaları sonucunda rapor düzenlenir.

 

RİSK DENETİMİ :

Risk Denetimi hatalı sonuçlara değil, onları üreten sistemin zaaflarını belirleme ve yok etme üzerine odaklanarak sistemin hatalı veri üretmesini engellemeye çalışır. Kurumsal Risk Yönetimi Stratejileri, risk aktarma, riskten kaçınma, riskin negatif etkilerini en aza indirme ve belirli bir riskin tümünü veya bütün sonuçlarını kabul etmek şeklindedir.

İçinde bulunduğumuz ekonomideki günlük gelişmeler operasyonel ve stratejik risklerin finansal risklerden daha fazla önem taşıdığını göstermektedir.

 

ONAT DENETİM şirket muhasebe sistemlerinin risk, hata ve eksikliklerinin belirlenmesi ve sistemin iyileştirilmesi için iç kontrol tekniklerinden faydalanarak şirketin risk haritasının çıkartılması ve risk unsurlarının uygun kontroller gözetilerek ölçülmesi, raporlanması ve riskin yok edilmesi için sistemin güncellenerek kurum yapısına entegre edilmesi konusunda hizmet vermektedir.

 

İÇ DENETİM :

İç denetim, şirketin organizasyonunda yönetim kurulu, yöneticiler ve çalışanlar tarafından yönlendirilen, operasyonları verimliliği, mali ve finansman raporlama sisteminin güvenirliği, yasalara uygunluğu sağlamayı amaçlayan ve bu konuda tüm ilgililere makul güvence sağlamak için tasarlanmış sistemdir.

 

İç Denetim işletmelerin amaçlarına ulaşması için mevcut risk yönetimi, kontrol ve kurumsal yönetim işlevlerini değerlendirerek etkinliklerinin artması için sistematik bir yaklaşım getirmeyi amaçlar.

 

ONAT DENETİM kurulması gerekli iç denetim sistemini tüm yönleri ile planlayarak oluşturur ve içi denetim sürecinin işlevsel hale gelerek uygulanması konusunda hizmet verir.

 

SUİSTİMAL DENETİMİ :

Şirketlerin büyük çoğunluğu aile şirketlerinden oluşmakta ve kurumsallaşma aşamasında şirket bünyesine profesyoneller katılsa dahi yönetim kurulları ile kontrol ailenin elinde bulunmaktadır.

Şirketler denetlenmekte ancak yapılan denetimler sonradan kontrol ve raporlama şeklinde yapılmaktadır. Şirketlerin çoğu hile ve suistimal riskleri hakkında bilgi sahibi olmayıp, olanlarında konuyu yeterince önemsemediği görülmektedir.

 Bu suiistimaller:

Çalışan Hileleri

Yönetici Hileleri

Üretim Hileleri

Tedarik Hileleri

Müşteri Hileleri

Şeklinde gerçekleşmektedir.

2018 yılında yayımlanan Küresel Ekonomik Suçlar ve suiistimaller Araştırması raporuna göre uluslararası şirketlerin % 49’nun son 24 ayda finansal açıdan suistimale uğradığı ve günlük gelirini % 6 ya varan oranda kaybettikleri tespit edilmiştir.

Büyük bir hızla ilerleyen teknoloji, suçluların daha stratejik ve karmaşık yöntemler kullanmalarına imkân tanımaktadır. Yönetici ve çalışanların bu risklere yönelik farkındalıklarının artırılması, şirket içi şeffaflık olgusunun kurumsal kültür ile bütünleştirilerek, iç kontrol ve strateji birimlerinin iş birliği içinde çalışmaları finansal suçlar ve suistimal ile mücadelede önem arz etmektedir.  Suiistimallerin etkin bir şekilde yönetilmesi hem şirket itibarını hem de suiistimalin şirket personeli üzerindeki negatif etkilerini en aza indirecektir.

 

ONAT DENETİM şirketin tüm süreçlerini gözlemleyerek sonradan denetim tekniklerinden farklı teknikler kullanarak suistimal denetimi yapar ve tespit edilen suiistimalleri raporlar. Bu suiistimallerin asgari indirilmesi için sistem iyileştirmelerini hazırlar ve yönetime iletir.

 

FİNANS DANIŞMANLIĞI : 

 

Nakit dengesi şirketin atardamarıdır. Bu dengeyi sağlıklı bir şekilde yürütebilmek şirketin devamlılığı için en önemli unsurdur.

 

Her finansal ihtiyaç ve her finansal bünye için piyasalar çok sayıda araç ve çözüm sunmaktadır. Dünya piyasalarında kullanılan en yeni finansal araçları firma bünyesine göre farklı dozlarda kullanabilmek bilgi ve tecrübenin ürünüdür.

 

Finansal Check-Up :

Şirketin finansal yapısının, öz kaynak ve yabancı kaynak kullanımının gidişatını ve sürdürülebilirliğini test etmeye yönelik bir analiz yöntemidir.

 

ONAT DENETİM bu yöntem ile şirketin işletme sermayesi yönetimindeki aksaklıklar nedeniyle yüksek faiz maliyetlerinin oluşumunu analiz ederek uzun vadeli finansal sıkıntıları öngörmeye çalışır.

 

Kredi Kuruluşları ile İletişim :

Bankalar ve diğer kredi kuruluşlarının en kritik nokta fonlayacakları şirketler ile iletişimleridir. Bu iletişim ancak aynı dili konuşmak ve şirket ihtiyaçlarının ve şirket faaliyetlerinin karşı tarafa doğru aktarılabilmesi ile mümkün olmaktadır.

 

ONAT DENETİM banka ve diğer finans kuruluşları için gerekli raporlama süreçlerini başarıyla yürütmektedir.

Bankacılık tecrübeli çözüm ortaklarımız ile gerekli durumlarda borçların vadelerini, faiz oranlarını, miktarlarını piyasanın genel durumu ve şirketin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak kredi kuruluşları diyalogları sağlamakta, toplantılara şirketi temsilen iştirak etmektedir. 

 

YÖNETİM DANIŞMANLIĞI :

Mali İşler departmanı şirketin tüm operasyonlarına hâkim, diğer tüm departmanlar ile uyumlu çalışarak, şirket hakkında her türlü bilgiyi anlık işleyip raporlayan, problemleri tespit edip üst yönetime doğru bir şekilde aktaran bir yapıda olmalıdır.

 

Bu işlevin yerine getirilmesi ancak şirketin ihtiyacı olan bilgi işlem sisteminin kurulması, güncellenmesi ve verimli şekilde kullanılması ile mümkün olmaktadır.

Ayrıca sistem kullanıcı personel ve yöneticiler kullanılan programlar hakkında gerekli eğitimler ile bilgilendirilmelidir.

 

SGK İŞLEMLERİ : 

İşyeri Açılış & Kapanış bildirimleri

Personel İşe Giriş & Çıkış bildirimleri

İş Göremezlik bildirimleri

İş Kazası bildirimleri

Sendika İşlemleri

Yabancı Personel İzin bildirimleri

İnşaat işlerinde Asgari İşçilik hesaplama işlemleri

 

PERSONEL İŞLEMLERİ

İşe giren personel için ÖZLÜK dosyası oluşturulması

Aylık Ücret Bordrolarına esas teşkil eden puantaj listelerinin şirket tarafından iletilmesi ile birlikte ödeneklerin ve kesintilerin bordro hazırlanması

Ücret ödeme listelerinin hazırlanması

Ücret hesap pusulalarının imzalanmak ve özlük dosyasına eklenmek üzere şirkete iletilmesi

Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Danışmanlık ve gerekli listelerin üretilmesi

Sendika kesintileri için raporların hazırlanması

Ayrılan personel tazminatlarının hesaplanması

Ayrılan personel evraklarının hazırlanması

 

YABANCI PERSONEL İŞLEMLERİ

Oturma izni alınması

Çalışma izni alınması

Diploma denkliklerinin alınması

 

 

MUHASEBE & MALİ MÜŞAVİRLİK

Şirket İşlemleri

Yabancı Yatırımcılar İçin Sermaye ve Mevzuat Danışmanlığı

Şirket Kuruluşları

İrtibat Bürosu Kuruluşu

Serbest Bölgelerde Şirket ve Şube kuruluşu

Şirketlerin Birleşme, Devir ve Bölünme İşlemleri

Genel Kurul İşlemleri

Defter Tutma İşlemleri

İlgili döneme ait muhasebe evraklarının kontrolü, kayıt ve beyannamelerin hazırlanması

Geçici Vergi Beyannamelerinin hazırlanması

Yıllık Kurumlar ve Gelir Vergisi beyannamelerinin ekli bildirimlerin hazırlanması

E-fatura, e-defter sistemleri uygulamaları

 

IPA 1 ve IPA 2 DANIŞMANLIĞI :

Avrupa Birliği Hibe Programı kapsamında açıklanan projelere ait muafiyet belgelerinin alınması

Periyodik raporlamaların yapılması

İlgili bakanlık ve birimler ile koordinasyon sağlanarak ve yazışmaların yapılması

 

BELGE HİZMETLERİ :

Kapasite Raporu

Sanayi Sicil Belgesi

Teşvik Belgesi

Turquality Belgesi

 

 



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 92761